Gymnázium Brno-Řečkovice

Terezy Novákové 2, Brno-Řečkovice 621 00

Aktuálně

Proces v Polárce


Ve čtvrtek 3. března septimy a oktávy navštívily Divadlo Polárka, aby zhlédly představení Proces, které je inspirováno stejnojmenným románem Franze Kafky.

Číst dál

Recitační soutěž


O tom, že v řadách našich studentů najdeme výborné recitátory, jsme se mohli přesvědčit na školním kole recitační soutěže, které se konalo v úterý 8. února 2022. Tříčlenná porota neměla lehký úkol a nakonec určila pořadí v jednotlivých kategoriích následovně:
primy a sekundy:
1. Jan Jagelský, sekunda B
2. Terri Ann Slováková, sekunda B
3. Běta Kubátová, prima A
tercie a kvarty:
1. Tarja Zichová, kvarta A, Jan Pertlík, kvarta B
2. Aneta Zmeškalová, Anna Vaisová, obě z tercie B
3. Adam Vala, Václav Lněnička, oba z tercie B
kvinty až oktávy:
Ema Zmeškalová, septima B
Všem studentům děkujeme za účast a blahopřejeme vítězům.

Číst dál

Školní kolo Olympiády v českém jazyce


Ve třetím lednovém týdnu se uskutečnilo školní kolo Olympiády v českém jazyce I. a II. kategorie. V I. kategorii, která je určena žákům tercií a kvart, se soutěže zúčastnilo celkem 12 studentů. Nejlépe si se zadanými úkoly poradila Eliška Sukupová a Karolina Horáková, obě z kvarty B, a Tomáš Kučera z kvarty A. Ve II. kategorii získal mezi 14 účastníky nejvyšší počet bodů Ondřej Hofer ze septimy A. O druhé místo se podělili Jakub Matula a Lucie Pivoňková, oba ze sexty B, a třetí příčku obsadila Eliška Chlumská také ze sexty B. Výhercům blahopřejeme a přejeme hodně úspěchů v dalších kolech soutěže.

Číst dál

Vyhnání Gerty Schnirch


V pátek 17. 12. 2021 se cca pět desítek studentů vyššího stupně zúčastnilo večerního představení Vyhnání Gerty Schnirch v brněnském HaDivadle.

Číst dál

Děti se žlutou hvězdou


Studenti kvarty A se v pátek 10. 12. 2021 vypravili do Knihovny Jiřího Mahena, aby se zúčastnili programu s názvem Děti se žlutou hvězdou. Program je inspirovaný knížkami Hanin kufřík a Princ se žlutou hvězdou, jejichž prostřednictvím se žáci dovídají řadu informací o osudech židovských dětí za 2. světové války.

Číst dál

Jak se dělá divadlo?


Nahlédnout do "útrob" divadla, navštívit sklad rekvizit, vyzkoušet si některý z divadelních kostýmů či práci osvětlovače, podstoupit hlasovou zkoušku s profesionálním hercem a poznat mnoho další věci, které tvoří divadlo, to všechno mohli studenti obou kvint, jež se zúčastnili 8. prosince workshopu v HaDivadle.

Číst dál
Third slide

Leoš Janáček


V úterý 2. listopadu mohli studenti tercie A nahlédnout do života i tvorby jednoho z nejuznávanějších hudebních skladatelů, jenž byl zásadním způsobem spojen s Brnem. Knihovna Jiřího Mahena na ulici Kobližná připravila pro školy vzdělávací program věnovaný osobnosti Leoše Janáčka a za použití metod kritického myšlení i hudebních ukázek se v rámci uvedeného programu snaží podnítit žáky k přemýšlení, hledání argumentů, vyjádření názorů...

Číst dál

Velký příběh knihy


Jak vůbec vznikly knihy a bez čeho by k tomu nedošlo? Na tyto a řadu dalších otázek hledaly 19. října odpovědi žáci z primy A v rámci programu s názvem Velký příběh knihy. Program, který připravilo Ústředí Knihovny Jiřího Mahena, se snažil podnítit děti k zamyšlení nad tím, jak vzniklo písmo, popř. knihtisk a moderní podoby knížek, jako jsou e-knížky či audioknihy.

Číst dál

Lingvistická olympiáda


Kateřina Matulová z oktávy A obsadila v krajském kole Lingvistické olympiády 7. místo a v celostátním kole skončila 16.

Číst dál

Výsledky literární části soutěže Evropa ve škole


V letošním ročníku literární části soutěže Evropa ve škole zaznamenala naše škola úspěchy hned ve dvou kategoriích. Ve II. kategorii od 12 do 14 let získal dělené druhé místo Filip Halámek z kvarty B a taktéž dělené třetí místo obsadila Sofie Vasilakaki z primy B. Ve III. kategorii od 15 do 16 let obdržela čestvé uznání Lucie Pivoňková z kvinty B.

Číst dál

Postup do celostátního kola přehlídky dětských recitátorů


Jan Jagelský z primy B a Filip Musil z kvarty B postoupili do celostátního kola přehlídky dětských recitátorů Dětská scéna. V celostátním klání přejeme Honzovi i Filipovi hodně úspěchů.

Číst dál

Literatura na divadle života


Ve středu 28. dubna studenti kvinty B absolvovali online edukační program s názvem Literatura na divadle života, který v současné době nabízí Památník písemnictví na Moravě. Náplní programu byla práce s úryvky barokních literárních textů a ukázkami dobových výtvarných projevů. Studenti tak mohli projít jakousi pomyslnou životní cestou barokního člověka. 

Číst dál

Recitační soutěž


V úterý 13. dubna si nadšení recitátoři naší školy dali online schůzku, aby poměřili své dovednosti na poli poezie. Porota určila pořadí v jednotlivých kategoriích následovně:
Kategorie prima-sekunda:
1. Jan Jagelský (Prima B)
2. Terri Ann Slováková (Prima B)
3. Adam Vala (Sek B)
Kategorie tercie-kvarta:
1. Filip Musil (Kva B)
2. Zuzana Zelenková (Kva B)
3. Jiří Račanský (Ter B)
Kategorie tercie-kvarta:
1. Filip Musil (Kva B)
2. Zuzana Zelenková (Kva B)
3. Jiří Račanský (Ter B)
Všem studentům děkujeme za účast a vítězům blahopřejeme.


Číst dál

Okresní kolo Olympiády v českém jazyce


Okresní kolo Olympiády v českém jazyce I. kategorie proběhlo online formou v pondělí 25. ledna 2021. Naši školu v této kategorii reprezentovala Tarja Zichová z tercie A, která obsadila 22. místo. Na úterý 26. ledna 2021 připravili organizátoři okresní kolo II. kategorie, v němž jsme měli dva zástupce. Ondřej Hofer ze sexty A se umístil na 7. příčce a Anna Svobodová z kvinty A skončila 13.

Číst dál