Gymnázium Brno-Řečkovice

Terezy Novákové 2, Brno-Řečkovice 621 00

Aktuálně

Third slide

Výsledky školního kola kanverzačních soutěží v AJ


Výsledky školních kol konverzační soutěže v AJ – PROSINEC 2023
Kategorie PRI, SEK:
1. Anna Chmelařová, SEK B
2. Elli Makki, PRI A
3.Matěj Kovář SEK B a Vojtěch Svoboda PRI B

Kategorie TER, KVA:
1 Sofie Vasilakaki, KVA B
2 Filip Janál, KVA B
3 Adéla Němečková, TER B

Kategorie KVI, SEX, SEPT:
1 Lukáš Mendl, SEPT
2 Antonín Bursa, SEX B
3 Kateřina Horká, KVI
Všem studentům děkujeme za účast a gratulujeme!

Zapsala: J. Vraštilová

Číst dál

Zlatá ceremonie DofE s Jeho královskou Výsostí, princem Edwardem


Jeho královská Výsost, vévoda z Edinburghu, ve středu 24.5.2023 v Senátu Parlamentu ČR ocenil 42 absolventů zlaté úrovně programu DofE. Ve svém proslovu pogratuloval všem absolventům a ocenil jejich nadšení a píli.
Ve Valdštejnské zahradě se poté vévoda setkal s loňskými zlatými absolventy a vedoucími programu DofE. Naše absolventka Hana Sedláčková se setkání také zúčastnila. Děkujeme za reprezentaci naší školy v ttomto prestižním celostětově uznávaném programu. Gratulujeme!
Jaroslava Vraštilová

Číst dál
Third slide
Third slide

Výměnný jazykový pobyt v Holandsku


Po tříleté pauze se 5. 2. - 11. 2. 2023 někteří studenti sext a septim zúčastnili výměnného pobytu v Doetinchemu v Holandsku. Týden strávený na tamní střední škole Ulenhof College byl kulturně a studijně velmi obohacující. Studenti se spolu s partnery z Francie, Španělska a Itálie účastnili nejrůznějších projektů a hodin, letos s důrazem na environment a ochranu životního prostředí. Všichni po celý týden bydleli v holandských rodinách a zažívali tak místní zvyky. V týdnu se našel čas i na sportovní aktivity jako bruslení na světoznámé bruslařské dráze v Utrechtu a aktivity ve školních tělocvičnách. Samozřejmě jsme navštívili i Amsterdam s jeho slavným Rijksmuseem (Říšské muzeum) a mohli tak obdivovat holandské mistry malby jako např. Rembrandtovu Noční hlídku. Představu, jak mohlo vypadat staré Holandsko, jsme si udělali ve skanzenu Zaanse Schans. Bylo zajímavé vidět staré mlýny a dílny, kde se vyráběly tradiční holandské dřeváky a jak se vyrábí sýr atd. Zážitků spolu s našimi holandskými partnery bylo opravdu hodně. V dubnu 2023 budeme v Brně na oplátku hostit naše holandské kamarády. Všechny budoucí zájemce zveme v příštích letech k účasti na této anglicky velmi obohacující výměně.

Číst dál

Bronzovo-stříbrná ceremonie Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu (DofE)


Ve čtvrtek 2. března 2023 proběhla v Rytířském sále na Nové radnici v Brně slavnostní bronzovo-stříbrná ceremonie Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu (DofE). Počet oceněných byl vskutku rekordní. Z našeho místního centra získala Kristýna Ježková ze septimy B stříbrnou medaili a na bronzovou dosáhli tito studenti: Václav Borkovec, Adéla Buchtová, Barbora Dvořáková, Šimon Jaroš, Oskar Sedlák, Karolína Šrámková, Tarja Zichová - všichni z kvinty A a Daniel Řepka z KVI B. Všem "dofákům" srdečně blahopřejeme a budeme se těšit na dalších úrovních. Všichni studenti, které lákají nové výzvy a chtěli by překonávat sami sebe, jsou zváni, aby se do DofE zapojili.
Článek o ceremonii a fotkami ke stažení jsou zde:
https://www.dofe.cz/novinky/brnenska-ceremonie-lamala-rekordy

Číst dál
Third slide

Školní kolo - anglická konverzační soutěž


V předvánočním čase se uskutečnilo školní kolo konverzační soutěže v anglickém jazyce.

Všichni účastníci předvedli neobyčejné výkony!

Výběr reprezentace naší školy v jednotlivých kategoriích byl následující:

Číst dál

Slavnostní předávání zlatých medailí Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu


Ve středu 21.9. 2022 se v Hlavním sále Valdštejnského paláce Senátu ČR za přítomnosti Nicka Archera, velvyslance Velké Británie v České republice, a Tomáše Vokáče, výkonného ředitele DofE, uskutečnila ceremonie předávání zlatých medailí Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu (DofE). Svěřenkyně našeho DofE centra Hana a Radka Sedláčkovi dokončily nejvyšší zlatou úroveň a získaly tak tyto prestižní medaile.. Celá krátká reportáž je ke zhlédnutí v Událostech 21.9.2022 od 42:14-42:40 na webu ČT (https://www.ceskatelevize.cz/porady/1097181328-udalosti/222411000100921/) .
Gratulujeme ke skvělému výsledku.

Číst dál
Third slide
Third slide

Bronzová DofE expedice v Podyjí


Ve dnech 23. – 24. května 2022 proběhla v oblasti národního parku Podyjí bronzová expedice DofE, které se zúčastnilo 8 studentů a studentek z kvarty A a B. Výchozím místem se tentokrát stala vesnice Lukov u Znojma, odkud se účastníci vydali po skupinách směrem k vinařské vesnici Šatov. Zatímco chlapci celou cestu natáčeli tamější živočichy a zajímavé momenty z cesty, dívky si pro svůj cíl vybrali fotodokumentaci rostlin, které se v Podyjí vyskytují a které jim poslouží pro tvorbu elektronického herbáře. Máte-li chuť plnit neobvyklé výzvy a posunout své hranice dále, připojte se k DofE! Všichni jsou vítání – stačí kontaktovat školní koordinátorky projektu.

Číst dál

Jack-o-lanterns


Těsně před podzimními prázdninami
jsme u příležitosti blížícího se svátku Halloween, který připadá na 31. října,
vytvářeli se studenty dýňové lucerny. Někteří studenti si tak mohli poprvé
vyzkoušet vydlabat svou dýni. Výsledky můžete vidět na fotografiích níže. Za
sebe mohu říci, že se všechny dýně velmi povedly! J


Původ tohoto svátku sahá až
k samotným Keltům, kteří věřili, že v tento den se prolínají světy
živých a mrtvých. K ochraně před zlými duchy si Keltové vyřezávali
„lucerny“ z tuřínů, do nichž vkládali svíčku. Když se v 19. století tento
svátek dostal do Ameriky, tuříny nahradily již zmíněné dýně. Lidé do nich
vyřezávají různé obličeje a obecně platí, že čím strašidelnější obličej, tím
spíše odežene zlé duchy.

Číst dál
Third slide