Talentovaní středoškoláci bodují na zahraničních soutěžích


Mladým Čechům se daří na mezinárodních setkáních začínajících vědců. Počátkem roku uspěli v soutěži na Taiwanu a nyní zabodovali také v americkém Dallasu.
Na pražském Gymnáziu Botičská a Gymnáziu Brno-Řečkovice mají důvod k oslavám. Talentovaní studenti těchto škol uspěli na mezinárodní soutěži Regeneron International Science and Engineering Fair (ISEF), která se konala od 13. do 19. května 2023 v Dallasu.
Adéla Uhrová z Botičské obsadila druhé místo v kategorii Plant Science se svou prací na téma „Analýza genových interakcí mezi transkripčním faktorem SPT6L a geny regulujícími kvetení Arabidopsis thaliana“, práce Karolíny Jeřábkové z Gymnázia Brno-Řečkovice „Role choroidálního plexu v průběhu Alzheimerovy choroby“ byla oceněna čtvrtým místem v kategorii Biomedical and Health Science.
Soutěže v Dallasu se účastnili studenti z celého světa. Konkurence byla obrovská, soutěžilo 1800 projektů, které mladí vědci museli obhájit v diskuzích s porotci. Česko na Regeneron ISEF vysílá své zástupce už od roku 2000.

Číst dál