Gymnázium Brno-Řečkovice

Terezy Novákové 2, Brno-Řečkovice 621 00

Aktuálně

Third slide

Školní kolo Soutěže v cizím jazyce - Francouzský jazyk


V úterý 13. února se uskutečnilo školní kolo Soutěže ve francouzštině. Do krajského kola postupují Alena Boušková (Kva B) a Sam Chvátal (Kvi B). Všem studentům děkujeme za účast, výhercům blahopřejeme a přejeme hodně úspěchů v krajském kole soutěže, které se bude konat 13. března. na AF v Brně.

Číst dál

Soutěž: Surrealistické hry LOH Paříž 2024


V roce 2024 se konají v Paříži a dalších městech Francie letní olympijské a paralympijské hry. V témže roce uplyne 100 let od prvního vydání Surrealistického manifestu, jehož autorem byl francouzský spisovatel André Breton.

Výtvarná soutěž Surrealistické hry letní olympiády a paralympiády Paříž 2024 si klade za cíl podpořit zájem o francouzskou kulturu, rozvíjet tvořivost v oblasti výtvarného projevu (surrealistická koláž) a zároveň propagovat olympijské a paralympijské hry a hodnoty olympismu: výjimečnost, přátelství a respekt.

Soutěž je určena žákům (jednotlivcům) základních a středních škol v Jihomoravském kraji bez omezení věku.

Harmonogram:

Vyhlášení Soutěže: 12. 12. 2023
Uzávěrka registrací do soutěže: 31. 1. 2024 (online registrace zde)
Uzávěrka pro odevzdání/doručení soutěžních prací: 29. 2. 2024
Zasedání hodnoticí poroty: do 31. 3. 2024
Vyhlášení výsledků a předání cen: 29. 4. 2024

Číst dál

Studium na střední škole ve Francii od školního roku 2024/2025


České sekce (lycée Carnot v Dijonu, lycée Alphonse Daudet v Nîmes)
tříleté studium je ukončeno francouzskou státní maturitní zkouškou
www.ifp.cz/cz/vzdelani/mobilita-pro-stredoskolaky-ve-francii/ceske-sekce-ve-francii/#/
Studijní program se realizuje ve spolupráci s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
termín na podání přihlášky: 16. února 2024

Mobilita "Rok ve Francii"
roční studium na lyceu (všeobecné, nebo odborně zaměřené studium)
www.ifp.cz/cz/rok-ve-francii#/
termín na podání přihlášky: 29. února 2024

Konkrétní podmínky přijímacího řízení jsou specifikovány na výše uvedených webových stránkách Francouzského institutu.

Číst dál

Nový francouzský filmový klub v Brně


Alliance Française Brno a filmový klub Pomezí vás zvou na cyklus známých i méně známých francouzských filmů. Přijďte si užít artové snímky a podebatovat nad nimi.
Promítání každou 1. středu v měsíci od 20.00 hod. v Pomezí klubu, Kounicova 7, Brno.
Zahajovací sezóna nového filmového klubu Pomezí bude věnována tématu REVOLTA.
V průběhu sezony 2023/2024 jsou na programu tyto filmy:
6. 12. 2023: Nikdo mě nemá rád (1959), režie: François Truffaut
3. 1. 2024: Doznání (1970), režie: Costa-Gavras
7. 2. 2024: Annie se zlobí (2022), režie: Blandine Lenoir
3. 4 . 2024: Na plný úvazek (2021), režie: Eric Gravel
1. 5. 2024: Dopis ze Sibiře (1958), Rampa (1962), režie: C. Marker
5. 6. 2024: Ďábelské ženy (1955), režie: Henri-Georges Clouzot
Po projekcích následuje debata a volný program až do zavírací doby Pomezí klubu.
Filmy jsou promítány původním francouzském znění s anglickými titulky.
Vstupné:
- 100,- Kč
- 80,- Kč po předložení věrnostní karty Alliance Française Brno PARTNER

Číst dál
Third slide

Vysoká škola ve Francii? Jaké jsou možnosti?




V pátek 3.11. jsme na naší škole měli tu čest přivítat zástupkyni CAMPUS FRANCE v ČR, paní Chloé Rébénu a ředitele campusu SCIENCES PO v Dijonu, pana Lukáše MACKA. Tito hosté se setkali se studenty francouzštiny ze sext a kvint, aby jim
poskytli kompletní informace o studiu na vysoké škole ve Francii.
Zahrnuli témata od výběru školy, vyplňování přihlášky až po vyřízení
stipendia na studium a ubytování. V závěru přednášky proběhl i kvíz o ceny. Kontakt na přednášející

Číst dál

Soutěž Osmá planeta Malého prince


V rámci Festivalu Bonjour Brno se francouzštináři našeho gymnázia zúčastnili soutěže 8. planeta Malého prince. Vernisáž se konala v prostorách Francouzské aliance na Moravském náměstí 15 a práce našich studentů zde měly čestné místo. Ze 140 prací zaslaných z celého Jihomoravského kraje, čestná uznání získali: Valerie Jakubcová z 3A a sourozenci Ema Sedláková 7A a Oskar Sedlák 5A. Mezinárodní porota hodnotila originalitu a hloubku příběhu, který mohl být psán jak česky, tak francouzsky, také nápaditou ilustraci. Čestná uznání přijali studenti z rukou ředitele AF pana Jiřího Votavy, konzulárního rady, předsedkyně Francouzské aliance a dalších významných hostů.
Cílem soutěže bylo připomenout si 80. výročí prvního vydání Malého prince, Antoina St. Exupéryho, který byl přeložen do více než 360 jazyků a dialektů.

Číst dál
Third slide
Third slide

Vaření s francouzským kuchařem


V rámci festivalu Bonjour Brno 2023 naši studenti francouzštiny z tercie a kvarty vařili s kočujícím šéfkuchařem François Bouilletem. V Otevřené zahradě na Údolní to tentokrát vonělo francouzským chlebem FOUGASSE, palačinkami a jako předkrm byl jarní salátek se zálivkou vinaigrette. Bon appétit!

Číst dál

Po stopách Francouzů v Brně


27. dubna se studenti francouzštiny sext a kvint vydali v rámci festivalu Bonjour Brno po stopách známých či méně známých osobností francouzského původu, které pobývaly v Brně či ovlivnily jeho dějiny. Toto a mnohé další zajímavosti a netušené souvislosti nám ve své komentované prohlídce přiblížila paní průvodkyně Mgr. Jana Amadou.

Číst dál
Third slide

Školní kolo Soutěže v cizím jazyce - Francouzský jazyk


V úterý 7. února se uskutečnilo školní kolo Soutěže ve francouzštině. Výhercům blahopřejeme a přejeme hodně úspěchů v krajském kole soutěže, které se bude konat ve středu 8. března v prostorách francouzské Aliance.

Číst dál

Exkurze a výukový program v Alliance française Brno


Ve čtvrtek 2. února 2023 se studenti francouzštiny z kvart vypravili do Alliance française Brno, aby za pomoci rodilého mluvčího z Belgie jménem Jan Van der Aa a paní koordinátorky pro vzdělávání Mgr. Soňi Mištové odhalili, v čem může být tato instituce pro jejich studium francouzského jazyka přínosná.

Číst dál
Third slide
Third slide

Festival du film français


Zveme vás na 25. ročník Festivalu francouzského filmu, který se bude konat ve dnech 24. – 30. 11. 2022 v kině Art v Brně.
Program festivalu: www.festivalff.cz/fr.

Číst dál

Prezentace o studiu na vysokých školách ve Francii


V pátek 4.11. jsme mohli na naší škole přivítat zástupkyni CAMPUS FRANCE v ČR, paní Chloe Rébénu, která v rámci veletrhu Gaudeamus v Brně, představila studentům francouzštiny z oktáv, septim a sext možnosti studia na vysokých školách ve Francii. Studenti měli jedinečnou příležitost zeptat se především na praktické otázky týkající se přijímacího řízení, průběhu studia, obtíží spojených s ubytováním, adaptací apod. Kontakt na přednášející je k dispozici u učitelů francouzštiny.

CAMPUS FRANCE: https://www.republiquetcheque.campusfrance.org/cs

Číst dál
Third slide

Máme zlato! Vive le français!


Ve středu 6. dubna se konalo krajské kolo Soutěže ve francouzském jazyce. Naši školu reprezentavali studenti - Denis Polický (SEP A), Patrik Prachár (KVI A) a Adéla Buchtová (KVA A), která v kategorii ZŠ/VG I. obsadila 1. místo a postupuje do ústředního kola. Blahopřejeme Adélce k výbornému výsledku a držíme palce v ústředním kole! Merci!

Číst dál

Projektový den s francouzštinou - Mohyla míru


Ve středu 22. června 2022 se studenti francouzštiny z kvart podívali na Mohylu míru. V rámci výuky francouzštiny - slovní zásoby a historie, jsme absolvovali celou prohlídku Památníku a multimediální expozice ve francouzštině. Projet studenty jazykově obohatil, jejich pracovní listy byly na výbornou.

Číst dál
Third slide

Projektový týden s francouzštinou


Ve spolupráci s Alliance française Brno se ve dnech 16. – 19. května 2022 uskutečnil týdenní projekt intenzivní výuky francouzštiny pro skupiny francouzštinářů ze septim. Studentům se letos věnovali lektoři Fabrice, Johanna a Adélaide. Jednotlivá dopoledne (9.00-12.00 hod.) byla opravdu různorodá: konverzace na téma jaro, umění, videohry. Studenti byli s výukou spokojeni.

Číst dál

Vaření s francouzským kuchařem


V rámci festivalu Bonjour Brno 2022 naši studenti francouzštiny z tercie a kvarty vařili s kočujícím šéfkuchařem François Bouilletem. V Otevřené zahradě na Údolní to tentokrát vonělo kváskovým chlebem, vynikajícím hráškovým krémem a jako předkrm - zeleninové tyčinky s jogurtovým dipem. Bon appétit!

Číst dál
Third slide