Gymnázium Brno-Řečkovice

Terezy Novákové 2, Brno-Řečkovice 621 00

Aktuálně

Kulhavý šermíř


Žáci obou prim se poprvé v rámci studia na naší škole vydali do Divadla Polárka. Měli možnost vidět představení s názvem Kulhavý šermíř, které je inspirováno životními osudy malíře Jaromíra Čermáka.

Číst dál

Školní kolo Olympiády v českém jazyce I. a II. kategorie


Začátkem prosince proběhlo školní kolo Olympiády v českém jazyce. V I. kategorii zvítězila a zároveň vybojovala postup do městského kola Zuzana Schejbalová z tercie A. Druhé místo obsadila Stanislava Chvátalová z kvarty B a třetí příčka patří Kristýně Vlčkové opět z tercie B. Ve II. kategorii se ziskem 45 bodů zvítězil Jakub Matula ze septimy B. Druhá pozice připadla Karolíně Horákové z kvinty B a o pomyslný bronz se podělily Daniela Sedláčková a Petra Škarabeová, obě ze sexty A.

Číst dál
Third slide

Celostátní kolo soutěže Školní časopis roku 2022


V pátek 25. listopadu pořádala Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity Multimediální den, v jehož rámci probíhalo i vyhlášení vítězů soutěže Školní časopis roku 2022. Gilotina získala 3. místo za obsah časopisu v kategorii středních škol a celkově byla v rámci republiky desátá.

Číst dál

Školení debatérů a rozhodčích na Open Gate


V pátek 30. září se pod vedením pana profesora Procházky vypravila skupina 4 studentů do Babic u Prahy, aby tam na gymnáziu Open Gate absolvovali školení debatérů a rozhodčích, který každoročně pořádá Asociace debatních klubů. Dva studenti sexty A Václav ježek a Patrik Michálek prošli nejprve základním školením pro účastníky debat a Lukáš Dubšík (oktáva A) a Bruno Oravec (septima b) podstoupili školení rozhodčích. Alespoň minimální počet proškolených debatérů a rozhodčích by měl být předpokladem k tomu, aby se opět po covidové přestávce podařilo obnovit fungování Debatního klubu na naší škole.

Číst dál

Večer tříkrálový


Ve čtvrtek 29. září 2022 měli studenti kvart a kvint možnost vidět v Mahenově divadle dopolední představení Shakespearovy hry Večer tříkrálový.

Číst dál

Doma u Hitlerů


V pondělí 26. září 2022 asi čtyři desítky studentů vyššího stupně navštívilo dnes již legendární inscenaci HaDivadla s názvem Doma u Hitlerů, jejímž autorem je Arnošt Goldflam.

Číst dál

Ukázková debata


V pátek 16. září předvedlo šest zástupců Asociace debatních klubů zájemcům z vyššího stupně ukázkovou debatu na téma Sociální sítě přináší více škody než užitku. Na poněkud zkrácenou verzi debaty se přišli podívat zejména studenti kvint a sext. Ukázka měla posloužit jako motivace pro případné zájemce o debatování z řad našich studentů. Původní záměr se podařilo naplnit a několik odvážlivců vyrazí koncem září na školení debatérů, které se uskuteční na gymnáziu Open Gate.

Číst dál

Úspěch v krajském kole Evropy ve škole


V krajském kole letošního ročníku literární části soutěže Evropa ve škole se dařilo studentkám Kristýně Ježkové ze sexty B a Karolíně Horákové z kvarty B. Obě reprezentovaly naši školu ve III. kategorii, které je určena studentům od 15 do 17 let. Kristýna v této kategorii zvítězila a Karolína obsadila druhé místo.

Číst dál
Third slide

Redakce Gilotiny v Českém rozhlase


Ve středu 25. května 2022 se uskutečnila dlouho odkládaná exkurze do budovy Českého rozhlasu na ulici Beethovenova v Brně. Dvanáct členů redakce mělo nejen možnost prohlédnout si interiér krásně rekonstruované funkcionalistické budovy, ale také si mohli zkusit čtení zpráv ve skutečném studiu a na chvíli být i účastníky přímého vysílání.

Číst dál

Začátek května ve znamení divadla


Začátkem května se studenti šesti tříd vydali do divadla. V úterý 3. května měly septimy a sexty možnost vidět v prostorách Buranteatru monodrama s názvem Cikánský boxer. Představení vychází ze skutečného příběhu boxerské hvězdy Johanna Trollmanna, zvaného „Rukeli“. Ten se stal roku 1933 mistrem Německa v polotěžké váze. Titul mu však byl později kvůli jeho romskému původu odebrán a v roce 1943 byl zavražděn ve Wittenberge, pobočním táboře koncentračního tábora Neuengamme. V náročné roli cikánského boxera se studentům představil Filip Teller.
Jen o dva dny později viděli primáni v Divadle Polárka adaptaci světoznámého románu Tibiáš Lolness.

Číst dál

Gilotina je třetí


Členové odborového svazu novinářů a pracovníků médií ocenili úsilí redakce Gilotiny a v celostátním kole Soutěže o nejinspirativnější středoškolský časopis jí udělili třetí místo.

Číst dál

Postup do celostátního kola Olympiády v českém jazyce


V krajském kole Olympiády v českém jazyce reprezentovali naše gymnázium Jakub Matula ze sexty B, který obsadil 10. příčku, a Ondřej Hofer ze septimy A. Ondra skončil na 4. místě a postupuje do celostátního kola! Eliška Sukupová z kvarty B v I. kategorii obsadila 16. místo.

Číst dál

Městské kolo Olympiády v českém jazyce I. kategorie


V Městském kole Olympiády v českém jazyce naši školu zastupovala Eliška Sukupová z kvarty B, která se umístila na výborném 4. místě a postupuje do krajského kola.

Číst dál

Městské kolo Olympiády v českém jazyce II. kategorie


Městské kolo Olympiády v českém jazyce II. kategorie se konalo v pondělí 28. března a naši školu v něm reprezentoval Ondřej Hofer ze septimy A, který skončil na 9. místě, a Jakub Matula ze sexty B, který se umístil jako 11.

Číst dál

Moderní adaptace Antigony


Divadlo Polárka se nebojí velkých výzev, a tak se s vervou pustilo do moderní adaptace Antigony, jedné z nejznámějších řeckých tragédií. O tom, že se divadelnímu souboru podařilo nelehký úkol zvládnout velmi dobře, se mohli v pondělí 28. března přesvědčit i naši terciáni a kvartáni

Číst dál

Maryša v HaDivadle


V pondělí 21. března 2022 se cca pět desítek studentů vyššího stupně zúčastnilo večerního představení Maryša a brněnském HaDivadle.

Číst dál