Gymnázium Brno-Řečkovice

Terezy Novákové 2, Brno-Řečkovice 621 00

Exkurze do spalovny SAKO

V rámci předmětu chemie jsme my, žáci Kvint, dostali možnost zúčastnit se exkurze do spalovny odpadů SAKO. V rámci této exkurze jsme se podívali do provozu spalovny na různé druhy strojů, které jsou potřebné k tomu, aby se mohla využít energie získaná ze spalování odpadů na elektřinu a tepelnou energii. V letních měsících je takto získaná energie hlavním zdrojem tepla v Brně. Ročně spalovna vyrobí z odpadu tolik energie, že by pokryla roční potřebu města s 30 tisíci obyvateli.
Areál spalovny je velmi rozsáhlý a pro exkurze, jako byla ta naše, je velmi dobře vybaven helmami a vestami, které jsou povinni si návštěvníci vypůjčit. Protože je v provozu velký hluk ze strojů, tak nám byla zapůjčena i sluchátka, ve kterých se promítal výklad zaměstnankyně společnosti SAKO, která naši prohlídku areálem vedla.
Celková vycházka po spalovně je velmi zajímavá, plná nových informací a naše paní průvodkyně byla velmi milá. Ke konci naší prohlídky jsme měli možnost se jako třída o více než třiceti žácích zvážit na speciální váze pro popelářské vozy, která je hned u vjezdu do areálu, a naše měření nám dokázalo, že Kvinta A váží rovné dvě tuny! Naše třída má váhu přibližně stejnou jako jeden nosorožec.

Autor : Laura Marie Conlon (kvinta A)



<< Zpět na přehled článků