Gymnázium Brno-Řečkovice

Terezy Novákové 2, Brno-Řečkovice 621 00

Naše účast v matematické soutěži Náboj Junior

Celkově bylo 42 úloh, a postupně se ztěžovaly. Většinu z prvních ~20 jsme vyřešili hned, ale ty pozdější vyžadovaly dlouhé zamyšlení- na několika z nich jsme strávili až 10-20 minut. Měli jsme ale dvě hodiny, takže čas nás nadměrně nestresoval. Jeden z nejzáludnějších úkolů byl o tření. Byl kontraintuitivní, protože objekt byl tažen nahoru podél zdi, ne po ní, takže síla tření neměla být vůbec započítána. 

Skončili jsme v 18. a 25. místě v ČR, ale od té doby soutěžilo více škol, a dnes jsme na 25. a 34. z 322. Mezinárodně jsou naše umístění 54. a 68. z 1797 týmů. Když měl nějaký tým stejný počet bodů jako jiný, místa byly rozhodnuty podle rychlosti výpočtů. Mohli jsme ale dostat o bod více, kdybychom nepřečetli ABCD jako ABEF, z čehož vyplývá, že největší problémy u nás pocházely z neschopnosti číst zadání (dívám se na tebe, Marku).

Každopádně jsme si soutěž hodně užili, hlavně protože jsme se vyhli písemce z chemie, a byla velmi unikátní zkušenost. Navrhuji, že protože jsme měli lepší umístění než Blokáda (ti horší), měli bychom mít povolení jít místo nich na MASO.

Týmy byly rozdělené na-

-Kryštof Havránek, Lucián Kotas, Kryštof Lidman, Marek Růžička; ti lepší (25.)

-Vilém Doušek, Antonín Horák, Šimon Pavelka, Jakub Večeřa, ; ti horší (34.)



S láskou,

-Lucián Kotas, Kryštof Havránek (ti nejlepší :) )



<< Zpět na přehled článků